Robins Way House, New York

Robins Way House, New York

Robins Way House, New York
Profile wp-user-avatar wp-user-avatar-square-medium alignnone photo of Contributing Writer

Sag Harbor-based architectural practice Bates Masi Architects have designed the Robins Way House project. The contemporary property was built for a DJ and interior designer living in Amagansett, New York, US

Robins Way House, New York

According to the architects: “The clients requested a complete renovation and addition of a 1960s kit house in Amagansett, NY to be a weekend retreat from their urban apartment. The clients gathered images of objects and conventional materials utilised in new, interesting ways as inspiration for the design.

Robins Way House, New York

A single design solution that could unify the old remaining parts of the house to the new intervention was sought. This solution should solve acoustical, lighting, equipment coordination and simultaneously address the aesthetic décor requirements of the client’s collection of objects.

A vocabulary was developed that allowed the patina and history that the client favored to remain and new experiences to evolve.

Robins Way House, New York

“The contemporary New York property was gutted and reduced down to the skeletal framework allowing the intervention to utilize the post and beam construction that remained. Between the existing ceiling joists, natural rope was woven through a digitally fabricated framework.

Weaving patterns were used to signify different ceiling conditions. Lighting penetrates through a crossed weave of the rope.

Robins Way House, New York

It transitions to a straight weave to shield speakers and utilities from view. Since the client is a DJ, sound is very important. The rope weave acts as an acoustic baffle absorbing background noise, but allows music from the ceiling mounted speakers to be emitted.

“To integrate with the décor, the rope was used structurally to support several items such as a large, custom steel framed mirror in the Master Bathroom and the Dining Room Chandelier.

A large sliding door is woven with the same rope to provide privacy from the neighbors and shield the sun at various times of the day. The sunlight rakes through the openings casting linear shadows on the bathroom floor.

Click here for more information

Tom Cooper | Elite.
Profile wp-user-avatar wp-user-avatar-square-medium alignnone photo of Contributing Writer

Contributing Writer

Editor

No Comments