The Blurred House Project, Melbourne

The Blurred House Project, Melbourne

The Blurred House Project, Melbourne
Profile wp-user-avatar wp-user-avatar-square-medium alignnone photo of Contributing Writer

Melbourne-based interior designers and architects Bild Architecture have completed the Blurred House project. Completed in 2011, the luxury home can be found in Melbourne, Australia.

The first in a series of studies into the adaptation of vernacular Australian suburban typologies, ‘Blurred House’ is a major renovation and extension to an original 1930s Californian bungalow in Melbourne’s inner-north.

The Blurred House Project, Melbourne

Reacting to the established convention of residential extension which prescribes a jarring juxtaposition of existing ‘old’ and introduced ‘new’ architectural elements; the contemporary Melbourne property offers an alternative proposition; that of a blurring between ‘old’ and ‘new’ to produce a hybrid.

The Blurred House Project, Melbourne

Gradually transitioning from the vernacular to the contemporary, the division of the original and the addition is deliberately ambiguous, producing a unique formal and visual language.

According to the architects: “Viewed from the street, the contemporary house appears largely unchanged, with a small clerestory window the only hint of reconfiguration. Both internally and externally; moving through the house, new materials, spatial characters and formal language is progressively introduced.

The Blurred House Project, Melbourne

By the time of arrival in the back yard, the house has evolved into a different building; no longer recognisable from its original starting point; an architectural ‘rabbit in a hat’.

“The existing building, as was common when it was constructed, had very limited connections the outside and was quite dark inside. The original house was partially demolished, in fact the rear half of the house was leveled to the sub-floor and then completely rebuilt.

The Blurred House Project, Melbourne

This allowed the freedom to produce a series of very contemporary spaces at the rear of the house that provides very strong visual and spatial connection to the garden and pool at the rear of the property.

View More Pictures

Tom Cooper | Elite.

No Comments