Haus Am Weinberg, Germany

Haus Am Weinberg, Germany

Haus Am Weinberg, Germany
Profile wp-user-avatar wp-user-avatar-square-medium alignnone photo of Contributing Writer

Amsterdam-based architects UNStudio have completed the Haus am Weinberg project. The contemporary property can be found just outside of Stuttgart, Germany.

Haus Am Weinberg, Germany

According to the architects: “The inner circulation, organisation of the views and the programme distribution of the house are determined by a single gesture, ‘the twist’.

Haus Am Weinberg, Germany

In the Haus am Weinberg the central twist element supports the main staircase as it guides and organises the main flows through the contemporary house. The direction of each curve is determined by a set of diagonal movements.

Whilst the programme distribution follows the path of the sun, each evolution in the twist leads to moments in which views to the outside become an integral experience of the interior. This is enabled by the building’s load bearing concrete structure which is reduced to a minimum.

Haus Am Weinberg, Germany

Roof and slabs are supported by four elements only: elevator shaft, two pillars and one inner column. Through the large cantilever spans, a space is created which enables all four corners of the house to be glazed and column-free.

“The interior of the contemporary German house is arranged into spaces of varying atmospheres and spatial qualities, with the four glazed and open corners allowing daylight to reach deep into the house.

The materialisation of the interior of the house further accentuates the overall atmosphere of light by means of natural oak flooring, natural stone and white clay stucco walls speckled with small fragments of reflective stone.

Haus Am Weinberg, Germany

“Custom made features and furnishings are also integrated to blend with and accentuate the architecture. In contrast, at the core of this light and flowing structure is a multi-purpose darker room, dedicated to music, masculine conviviality, and the hunt.

In this room the ceilings and walls have especially designed acoustic dark wood panels which transform from an articulated relief on the ceiling into a linear pattern as they descend the walls and meet the dark wooden floors.

Haus Am Weinberg, Germany

“The volume and roofline of the contemporary German house react and respond directly to the sloping landscape of the site, where the scales and inclinations of the slopes which sculpture the vineyard setting are reflected in the volumetric appearance of the house.

The design of the garden landscaping extends the organisation of the house, with the garden forming a continuation of the diagonals of the floor plans and each division creating different zones for function and planting.”

Haus Am Weinberg, Germany

View More Pictures

Tom Cooper | Elite.

Profile wp-user-avatar wp-user-avatar-square-medium alignnone photo of Contributing Writer

Contributing Writer

Editor

No Comments