JPGN Residence, Brazil

JPGN Residence, Brazil

JPGN Residence, Brazil
Profile wp-user-avatar wp-user-avatar-square-medium alignnone photo of Contributing Writer

Brazilian architectural practice Danilo Matoso Macedo have completed the JPGN project. Completed in 2012, the contemporary property belongs to a young couple in Brasília, Brazil.

This contemporary Brazilian property looks onto Lake Paranoá, with the monumental area of the city on the opposite bank.

JPGN Residence, Brazil

According to the architect: “The contemporary house was almost fully elevated on stilts at the edge of the height permitted by law, allowing the desired view over the roofs of the neighbours.

“The property belongs to a young couple without children, the basic programme (room, office, bedroom, kitchen and service area) was distributed only at the top level, facilitating rapid paths everyday, more frequent when children are small.

JPGN Residence, Brazil

“The indoors were arranged to prioritise the vision of the landscape, now converted into a central motif of the project – reverence complemented by a ‘panoramic deck’ provisions freely on the cover slab.

“In order to avoid the ceiling topping due to elevation of the main block, the ground floor was treated with staggered landfills. The garage is an intermediate level, along with a service equipped with hoists and installing temporary employee in order to hide the vehicles for users from the balcony above.

JPGN Residence, Brazil

“A small two-bedroom flat was designed for future occupation of stilts, second family life, in which the children would demand more independence – Early prediction of execution by the client in the first moment of the work, providing functional autonomy to the area leisure and allowing its use for any guest.

“It opens directly to the view the room, the office, and the double bedroom – mediated by a balcony – and indirectly the kitchen connected to the dining room for large sliding panels. The integration between these two environments is enhanced by continuous bench, topped by a set of adjoining cabinets and windows that open yet frontal view of the street.

JPGN Residence, Brazil

“To tape the window, the solution was to use perforated adjustable awnings, posted a box completely independent of external windows, and a loose slab enough to allow natural sunlight without completely blocking the vision.

“The transparent range of approximately 40cm along the slab surrounds the entire high volume, bringing inside the various nuances of sunlight throughout the day, making it palpable the passage of time.”

View More Pictures

Tom Cooper | Elite.

No Comments