Palm Beach Estate, Sydney

Palm Beach Estate, Sydney

Palm Beach Estate, Sydney
Profile wp-user-avatar wp-user-avatar-square-medium alignnone photo of Contributing Writer

Australian interior designers and architects Pike Withers Interior Architecture have designed a stunning residential property in Palm Beach, Sydney, Australia.

Palm Beach Estate, Sydney

According to the architects: “The client had visited our recent project, the exclusive Qualia resort on Hamilton Island and wanted us to bring this resort feel into his beach house. He wanted a laid back feel that was intrinsically calming.

A particular request was ‘to be able to sit on the view’. This required an extensive re-think to the planning of the whole house. The kitchen and living areas were completely re-planned to create larger spaces that flowed seamlessly into one another.

Palm Beach Estate, Sydney

Balconies were extended and an automated sliding roof was installed over the living area to allow the house to literally ‘open up’.

“It was important for us to maintain an Australian feel and avoid the Bali cliché’s in producing a resort aesthetic. Although the aim was to have open spaces that were more communal and social this needed to be balanced with quieter spaces.

Palm Beach Estate, Sydney

The use of built in banquettes throughout the contemporary Australian house created intimate spaces to sit and escape or soak up the view. A particular innovation was the installation of the retractable roof that spanned over the whole living area.

As the project was a refurbishment, there was always a carefully considered approach to what we could re-use. The bones of the house were good, so nothing was demolished without justification. Some of the elements from the existing house, such as some large timber beams were re-used into the landscaping.

Palm Beach

There was also an emphasis on improving the amenity of the contemporary house. The building changes meant that ventilation and light penetration were improved greatly.

The use of custom made sliding timber and glass louvered screens meant that these elements could be controlled and flexible and therefore prevented a drain on artificial heating/cooling and lighting.”

Tom Cooper | Elite.

Profile wp-user-avatar wp-user-avatar-square-medium alignnone photo of Contributing Writer

Contributing Writer

Editor

No Comments